06-47894342 - Sova Alkmaar - Van der Kaaystraat 60 te Alkmaar j.versfeld@sova-alkmaar.nl

Vier jaar geleden op 7 januari is op de dinsdagochtenden met koersbal gestart als alternatief voor de periode dat het jeu-de-boules vanwege de winterstop (zo ongeveer van eind oktober tot half maart) stilligt.

Het spel wordt gespeeld op een groene mat van 8 x 2 meter, met 4 zwarte en 4 witte koersballen en een jack (een wit balletje iets groter dan een ping-pongbal). De bedoeling van het spel is, eigenlijk net als bij jeu-de-boules, de koersbal zo dicht mogelijk bij de jack te krijgen. De moeilijkheid daarbij is dat de koersbal niet helemaal rond is waardoor die bij het afremmen een curve (bocht) maakt. Vereist dus een heel andere techniek van spelen.

Aan het koersbal doen in De Terp gemiddeld 8-10 deelnemers mee. Piet de Haan heeft een ingenieus speelschema opgezet waardoor alle deelnemers op een ochtend wel een keer tegen elkaar spelen. Met wisselend succes, want het spel heet wel “koersbal” maar de koersballen volgen niet altijd de gewenste koers. Soms ligt het aan de spelers omdat een worp niet altijd lukt, soms volgt de koersbal ineens een eigen koers door oneffenheden in de vloer onder de koersmat. Maar daardoor vermaakt iedereen zich juist kostelijk en er wordt veel gelachen. In de koffiepauze is het ook gezellig en wordt van alles besproken van de landelijke politiek tot de parkeerproblemen in de buurt en het wel en wee van elkaars huisdieren en af toe een komische noot tussendoor.
Kortom het is gewoon een leuke bezigheid, of je nou wel of niet goed bent in het spelletje (is soms juist goed voor de nodige lol), en heel gezellig.